Eindelijk duidelijkheid:
PIM OVERZIER WERD NIET VERMOORD
Hoe kom je er na 12 Jaar achter dat een vermoord verklaarde man niet is vermoord maar een natuurlijke dood is gestorven?
In februari 2002 werd het lichaam van Pim Overzier gevonden in een graf in het Van Abbebos in Dronten. Henk Haalboom werd tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat de rechters de conclusie trokken dat hij Pim vermoord had. In 2009 bleek bij toeval dat bij de sectie het hart van Pim Overzier was bewaard. Dit was tot dat moment niet bekend. Door onderzoek naar dit hartweefsel ontdekte geneticus dr. Ellen van Langen van het Academisch Medisch Centrum dat Overzier een genetische afwijking bezat met een verhoogde kans om plotseling te overlijden, met name onder stressvolle omstandigheden. De vraag was of deze afwijking werkelijk zijn dood had veroorzaakt. Het duurde tot 2012 voordat uit een nieuw onderzoek naar het hart, door patholoog-anatoom dr. Van de Goot in samenwerking met professor Niessen van het VU Medisch Centrum, eindelijk vastgesteld kon worden dat Overzier ernstige hartafwijkingen bezat, waaronder aantoonbare weefselschade aan het hart en een vernauwing van de bloedvaten van 75%. Bij leven zou dat, volgens de artsen, tot een acute ziekenhuisopname hebben geleid en mogelijk tot zijn overlijden. Alle pathologen-anatoom, zowel dr. Visser van Het NFI als dr. Van de Goot en de Duitse dr. Mlynek, vonden geen aanwijzingen voor de door het Hof te Arnhem vastgestelde verstikking en evenmin sporen van het gebruik van geweld. Dit leidde tot de conclusie dat het in hoge mate valt uit te sluiten dat Overzier door verstikking om het leven is gekomen. Bij gebrek aan een andere onnatuurlijke doodsoorzaak is de vastgestelde ernstige hartafwijking de enige doodsoorzaak waarvoor een hard bewijs aanwezig is: een natuurlijke dood ten gevolge van een acuut hartfalen. Al in 2003 had patholoog-anatoom dr. Van de Molengraft de eerste aanwijzingen daarvoor aangetroffen, doch zijn mening werd door het Hof met een onjuiste argumentatie aan de kant geschoven.
Uit eerdere reconstructies door deskundigen werd vastgesteld dat Henk Haalboom fysiek niet in staat kan zijn geweest een man met het postuur van Overzier te overweldigen en subtiel te verstikken, zoals de rechter beweerde. De advocaten van Henk deden in 2011 en opnieuw in 2015 een beroep op de Hoge Raad om de zaak Overzier opnieuw door een ander rechtscollege te laten beoordelen. Beide verzoeken werden afgewezen. Advocaat G.J. Knoops bereidt een nieuw herzieningsverzoek voor.
Niet alleen is er nu sprake van een goed onderbouwd novum. Met alle fouten in het vonnis die al eerder door diverse deskundigen werden beschreven, is een situatie ontstaan die een heel nieuw licht werpt op het overlijden van Pim Overzier en op de betrokkenheid van Henk Haalboom. Hopelijk komt er een einde aan de gedachte dat Pim Overzier werd vermoord en dat Henk Haalboom daarvoor verantwoordelijk is. Dan ontstaat ook voor de familie Overzier eindelijk de duidelijkheid waar zij zo lang op hebben moeten wachten: dat PIM NIET WERD VERMOORD en een ernstige hartziekte waarschijnlijk tot zijn overlijden heeft geleid.
Al in 2003 stelden Henks advocaten dat Pim Overzier ten onrechte tot een vermoorde man werd bestempeld en Henk Haalboom ten onrechte als dader werd veroordeeld.
Het blijft bizar dat Henk ruim 12 jaar gevangen moest zitten voor een moord die niet werd gepleegd, terwijl ook al ten tijde van de veroordeling duidelijk was dat er geen aanwijzingen waren voor verstikking of het gebruik van geweld.
Het leven van Henk Haalboom verandert in een drama als hij in januari 2002 wordt aangehouden voor de moord op Pim Overzier. Henk krijgt vanaf 2006 bezoek in de gevangenis van Justine Mol. Zij is trainer Geweldloos Communiceren en Henk en Justine vinden elkaar in de houding van geweldloosheid. Zij zien zichzelf niet als slachtoffers van oordelen. Bij tegenslagen blijven zij overeind door te kiezen voor begrip en geduld, mildheid en humor. Zo voorkomen zij dat ze verharden of verbitterd raken.
Henk heeft zijn waardigheid behouden, evenals zijn zelfrespect en dat voor anderen. Zo bleef hij vrij in zijn hoofd, ook nu hij weer in vrijheid leeft. Voorbij Schuld en Onschuld geeft een intens en aangrijpend beeld van het leven in een gevangenis en een ontluikende liefdesrelatie.
Uit onderzoeken aan het hart van Pim Overzier is duidelijk geworden dat Pim een genetische hartafwijking had met een verhoogde kans op
een acuut hartfalen en dat 75 % van de bloedvaten rond zijn hart dicht zaten. Ook is aangetoond dat Henk fysiek niet in staat bleek een man van Pims postuur te overmeesteren. Het lijkt erop dat Pim een natuurlijke dood is gestorven. Tot op heden doet advocaat Knoops wat hij kan om Henks onschuld aan te tonen. Het gaat Henk en Justine er niet om de schuld bij de rechters te leggen. Liever stappen zij in het veld voorbij schuld en onschuld.